Motto: the sky is the beginning

Joris Tielens Coop-Africa, Sint-Ursulafietst2017 Leave a Comment

Kenia dag 2

Fietsen op de snelweg, een klein accidentje met het busje, Bobbejaanland in het echt (lees: rijden met een tuktuk op vrij tot zeer chaotische wegen). Allemaal gebeurd vandaag!
Waar de planning zei dat we om 9 uur op school moesten zijn, kwamen we aan om 10 uur. Maar ja, de Afrikanen dragen stiptheid toch niet erg hoog in het vaandel, pole pole, weet je wel…
We startten de dag met een fietstochtje over onder andere de snelweg om op school te geraken. Eenmaal daar aangekomen, zagen we hoe honderden jongeren van 14 tot 18 jaar zich verzamelden in een halve cirkel en dat op nog geen tien minuten. We zien het in Sint-Ursula nog niet snel gebeuren ;). Met een warm onthaal, moesten we ons als koningen achter een lange tafel zetten, waarna luid gezongen, toneel gespeeld en uitvoerig gespeecht werd. Een toneel dat bij velen nog lang zal nazinderen. Maatschappelijke thema’s als tienerzwangerschap, abortus, huiselijk geweld en seksisme kwamen op een humoristische maar tevens confronterende manier aan bod, maar tot onze verbazing werd het bij hen met uitbundig gelach onthaald. Hoewel we achteraf van alle jongeren de boodschap meekregen dat dit een serieus probleem is in Kenia, stonden we hier toch van te kijken.
Na de ‘céremonie protocolaire’ werd onze aandacht opgeslorpt door jongeren die een hoop vragen stelden en persoonlijke verhalen vertelden tijdens een rondleiding door de school. Het onvermijdelijke afscheid was dan ook niet simpel. We hebben de eerste mannen- en vrouwenfiets persoonlijk uitgereikt aan o.a. Vivianne. De eerste testrit op hun fiets wekte een enthousiast applaus op. We hopen dan ook dankzij ons project de andere leerlingen aan een fiets te helpen…
We sloten de dag af door op de markt – volgens de schrijnwerker daar zelfs de grootste van Oost-Afrika- onze ingrediënten voor het avondeten te kopen, waar we naartoe reden met een tuk tuk, een hele belevenis! Zoals deze hele dag eigenlijk. Zien wat morgen brengt!
P.S. Creatieve, verrassende en uiterst grappige reacties zijn altijd welkom!
Matilda & Floor ( in Kenia Flew)

dsc_0307

dsc_0268

dsc_0228

dsc_0156

dsc_0140

dsc_0099

dsc_0024

dsc_0054

dsc_0058

dsc_0073