Motto: every day we make small changes

Joris Tielens Coop-Africa, Sint-Ursulafietst2017 Leave a Comment

Potentieel is zeker aanwezig in Kenia. Vandaag hoorden we verhalen van mensen die proberen om iets aan hun situatie te doen en elke kans met beide handen aangrijpen. Stap voor stap, want het blijft een ontzettend moeilijke opgave.

De grote vakantie is vandaag begonnen voor de Keniaanse leerlingen. Uitblazen van een vermoeiend schooljaar zit er echter niet in. Meteen met vier kinderen op een grote houten boot peddelen om mee te vissen voor het familiebedrijf. Kinderen nemen de dagshift, vaders werken tijdens de nacht verder. Dankzij de kinderen kunnen vaders overdag slapen. Tijdens het schooljaar rusten de vaders overdag beurtelings want de andere taken moeten immers ook gedaan worden: klein vee onderhouden, huizen herstellen en boten onderhouden. De vrouwen zijn ondertussen op pad om de net gevangen vis te verkopen op de lokale markt. Iedereen draagt zijn steentje bij om het hoofd boven water te houden. En toch zwaaien de kinderen vrolijk wanneer we voorbijvaren op Lake Victoria.

Voor de lunch kregen we Keniaanse kookles waarbij we zelf gevangen vis mochten bereiden. Dit bedrijfje hoopt zo stap per stap een project op te starten om toerisme in de regio aan te wakkeren. Ze werken op hetzelfde domein als Jack, de atleet die zichzelf alles aanleerde en tweemaal geselecteerd was voor de olympische spelen maar om politieke redenen niet mocht deelnemen. Daarom richtte hij zijn blik op de jongere generatie door een sportschool op te richten om gratis zwemles te geven aan naburige zwemmers. Op deze manier wil Jack deze mensen een kans geven om een stap in de goede richting te zetten. Na vijf jaar bezit Jack 1 kano en een poort met de naam van zijn bedrijf op. Stap voor stap bouwt hij alles op. Niet te snel, om niet alles op het spel te zetten.

Tijdens de namiddag namen we deel aan een workshop mandenvlechten en wenskaarten maken. In samenwerking met CooP-Africa runt Evance een bedrijfje, Zingira Nyanza. Zijn ouders hadden geen geld om hem te laten studeren, geen tijd om hem een degelijk beroep aan te leren. Hij heeft potentieel gezien in zelf papier recycleren en kwam zo uit op het vervaardigen van kaartjes op gerecycleerd papier. Hij geeft andere mensen de kans door hen mee in te zetten in het productieproces. Hun kaartjes verkopen ze in heel Kenia en binnenkort ook in België dankzij Sint-Ursula fietst. Ook Evance neemt geen onberekende risico’s. Elke nieuwe stap kan een terugval betekenen. Potentieel zien en de kansen grijpen: het is moeilijk maar het kan.

PS: we hebben vandaag nijlpaarden gezien!
dsc_0788

img_7758

img_7727

dsc_0648

dsc_0588

dsc_0618

dsc_0621

dsc_0628