Motto: engagement werkt!

Joris Tielens Coop-Africa, Sint-Ursulafietst2017 Leave a Comment

Onze zeven dagen in Kisumu is een rollercoaster van emoties. Heen en weer geslingerd worden tussen de hartelijkheid van de Keniaan en de hardheid van hun leven. Uitgenodigd worden voor een frisbeematch op de sportpleinen in centrum Kisumu: België versus Kenia: 5-5. Nieuwe ploegen worden verdeeld: leeftijd, kleur, fysieke paraatheid, het maakt allemaal geen verschil. Jonge straatkinderen uit de buurt sluiten zich bij ons aan. Sport verbindt mensen. Gelatenheid en warmte overheerst bij het nemen van de groepsfoto, maar wordt bruusk afgebroken door de harde realiteit. Wanneer onze sportieve straatkinderen vragen of we niets te eten of drinken hadden, zit je met een knoop in je maag. We zoeken al onze koekjes en water bijeen voor deze kereltjes. Ze zijn erg dankbaar! Asante in het Swahili. Maar je gevoel van opluchting blijft slechts even staande. Morgen start dezelfde zoektocht naar een gevulde maag. Dit is uiteindelijk slechts een oplossing op korte termijn. Een gevoel van totale machteloosheid overvalt je.
Op dit gevoel van frustratie en machteloosheid botsten we meermaals tijdens onze reis. Je ziet het terugkeren op verschillende niveaus. Er wordt nergens een structurele oplossing geboden, de overheid denkt niet na op lange termijn, hun instanties zijn slechts een doekje voor het bloeden, in vele gevallen zelfs dat niet… Mensen worden in een cultuur waar corruptie en vriendjespolitiek heerst afhankelijk gemaakt. Afhankelijk van de goodwill van de president, afhankelijk de liefdadigheid om te overleven. Geven kan mooi zijn, maar houdt tegelijk een ongelijkheid in stand. Wil je een oplossing op lange termijn en fundamentele ongelijkheid in deze samenleving wegwerken, moet je mensen eigendom laten verwerven, hen zelf iets laten opbouwen. Hiermee geef je iemand verantwoordelijkheid, vertrouwen en zijn eigenwaarde terug. Kenianen nemen dan hun leven terug in eigen handen, worden terug meester van hun leven, onafhankelijk en vrij. Dat is volgens mij democratie!
CooP-Africa is niet zomaar een ngo. Kennedy, de manager van Coop-Africa, heeft veel domeinkennis over sociale projecten waarbij de fiets als katalysator voor een beter leven dient. De ervaring leert hem dat het gratuit uitdelen van fietsen geen structurele oplossing is. Als mensen zelf een deel van hun fietsaankoop financieren, voelen ze zich verantwoordelijk voor hun bezit en dragen ze er veel makkelijker zorg voor. Het vraagt een persoonlijk engagement. Daarom brengt Coop-Africa een mooie toekomst voor de Keniaan dichterbij door de fiets aan een toegankelijke prijs aan te bieden. Je koopt een fiets op afbetaling, hoeveel je neertelt is afhankelijk van je achtergrond en het resterende bedrag wordt gefinancierd door inkomsten uit giften en andere sociale ondernemingen van CooP-Africa.
Via verschillende programma’s wilt Coop-Kenya op ieders noden in de maatschappij inspelen. Bike4work is een programma waarbij lokaal ondernemerschap wordt aangemoedigd via de goedkope aankoop van een fiets die dienst kan doen als rijdende ijskar of transport van vis in het maritieme Kisumu. De Green Hub, een dienst van Coop-Africa, voorziet in de assemblage van de fietsen en werkt op bestelling voor lokale ondernemingen en organisaties. Bike4Care zorgt ervoor dat de community health workers meer families persoonlijk en sneller kunnen begeleiden bij hun medische en sociale zorg. Bike4school, het programma dat wij als Sint-Ursula fietst zullen steunen, ziet onderwijs als start voor een stabiele en betere toekomst. Kinderen die via Bike4school een gesponsorde fiets kopen, blijken 35 % meer aanwezig te kunnen zijn op school, in de lessen. Hun schoolprestaties verbeteren en daarmee ook hun toekomst.
Coop-Africa investeert op lange termijn en denkt vooruit. Via BikeVentures wil Coop-Africa sociaal en ecologisch toerisme op de kaart zetten en zelf voorzien in hun inkomsten. Deze reisorganisatie combineert investeringen in de community met de economische noden van de maatschappij en dat in een ecologisch jasje via de organisatie van fietsvakanties. Deze unieke combinatie is volgens onze een gat in de markt. Coop-Africa is een ngo die mensen terug vrijheid (van beweging) wil geven. Hiervoor zet Sint-Ursula Fietst zich voor de volle 100% in. Al fietsend banen wij een weg voor een duurzame toekomst van de Kenianen!

 

 

dsc_0082dsc_7888img_7831img_787620161030_103427