Evance

Joris Tielens Coop-Africa, Sint-Ursulafietst2017 Leave a Comment

Midden in een sloppenwijk staat een huis dat in Bokrijk niet zou misstaan, het is de zetel van een internationaal bedrijf dat zijn producten verkoopt in Zweden, Australië, Duitsland,… en dankzij Sint-Ursula fietst nu ook in België. Uit afval dat je hier overal op straat kan vinden, maken zij wenskaarten, manden, zakjes, …

Evance is zaakvoerder. Opgegroeid in de sloppenwijken als zoon in een ‘very humble family’, leert hij zichzelf papier te maken van spullen die hij op straat vindt. Het werkt, zijn zaakje helpt hem om rond te komen, hij heeft genoeg om te eten. Samen met wat vrienden krijgt hij van een Israëlische klant het advies om geen papier meer te verkopen, maar om producten te maken met zijn papier: wenskaarten, boekjes … Wanneer hij op 3 dagen €300 verdient op een verkoop in Nairobi, is hij vertrokken. Naast zijn papieren producten lanceert hij een lijn met manden, ‘Beyond The Basket’ is geboren.

Wat zijn verhaal zo boeiend maakt is dat hij werkt met wat hij in Kisumu vindt en dat hij een heel netwerk heeft opgezet in en rond Kisumu van mensen die voor hem werken en alle onderdelen voor zijn producten aanleveren. Zijn manden zijn het beste voorbeeld van zijn visie. Waterhyacinten zijn voor de vissers een plaag op het Victoriameer. Maar deze plant is sterk van vezel en dus erg geschikt om touw mee te vlechten, iets waar lokale vissersvrouwen tijd genoeg voor hebben als ze moeten wachten op hun mannen met de vangst. Hij merkt dat het geld dat de vrouwen verdienen voor vlechtwerk bijna volledig opgaat aan eten, dus zet hij een ‘farmersproject’ op. De vissersgemeenschap wordt zo bijna volledig zelfvoorzienend, en geld kan gebruikt worden om te sparen en om iets op te bouwen op lange termijn. Wanneer de vrouwen die vooral ’s avonds vlechten een gebrek aan licht hebben, zet hij samen met een Zweedse tak van Ingenieurs zonder Grenzen een project van lampen op zonne-energie op.

Nu studeert hij terug, om alsnog een business-diploma te halen. Jongeren die net als hij enorm uitgedaagd worden vangt hij op. Kinderen met drugsproblemen geeft hij werk, terug een toekomst. En wat hij hen leert is om niet te kiezen om snel veel geld te verdienen, maar om te kiezen om stap voor stap te gaan, niets over te slaan. Hard werken, dan kan je je dromen waarmaken. Wat begon als een mandje, eindigt als iets meer, iets groter, ‘Beyond the Basket’.

 

dsc_0819 dsc_0818