Etappe 9: Poncin – Saint-Etienne-de-Crossey

egwin Sint-Ursulafietst2017 Leave a Comment

131km

2447hm

 

Info Touristique

Het is te hopen dat jullie goed uitgerust zijn na gisteren, want vandaag gaan we voor de eerste keer naar 1000 meter hoogte. De combinatie van een rit van 131km, een col en enkele stevige hellingen, maakt dat je je eten gaat verdienen vanavond. Laat je wel niet te hard afschrikken door al dat geklim, er is meer dan voldoende tijd en afstand tussen de hellingen om voldoende te recupereren.

De Crêt de Pont is de berg van dienst. We rijden hem in twee trappen op: eerst de Col de Fay naar 667 meter hoogte en na een korte afdaling de Col de Portes naar 1001 meter hoogte. Samen goed voor bijna 18 kilometer klimmen. Het is een typische oude beklimming: een oud leeg dorp aan de voet, een ruwe vaak herstelde asfaltlaag, vreemde haarspeldbochten, zeker niet gelijkmatig en groots als Alpe d’Huez, … Je hebt er terecht het gevoel dat hier normaal niemand komt op dit bosrijk bijna-geitenpad. Voeg daar nog een afdaling aan toe waar je langs steile rotswanden naar beneden bolt, en je hebt een idyllische speeltuin om eens goed te wennen aan het steviger klim-en daalwerk. Neem geen risico’s, respecteer je grenzen en vraag raad als je niet goed weet hoe.

Op kilometer 88 wacht de bevoorrading, maar vooraleer je daar geraakt moet je nog 2 muren overwinnen: de Montée de Barjus en de laatste 200 meter van de Montée de Dolomieu (vlak voor de bevoorrading). Na de bevoorrading is enkel de Route de vieux Saint-Ondras het vermelden waard, een onding dat aangelegd moet zijn door een gebuisde ingenieursstudent met een kater, een andere verklaring kan ik er niet voor vinden.

 

Overzicht hellingen

op … km Naam Lengte gem % max %
29 Col de Fay 9,8 4 10,8
41 Col de Portes 8,1 6 10,6
70 Montée de Barjus 400m 16 22,7
85 Montée de Dolomieu 3,2 4 13
88 Bevoorrading in Dolomieu
102 Route du vieux Saint-Ondras 2,9 6 16